Hairwellness.hu - hajhullás, korpásodás, hajkúra program


Hajhullás szülés után


A terhesség, és a szoptatás időszaka alatt hormonális változások következnek be az anyai szervezetben. Míg a terhesség kezdeti fázisában sok kismama pozitív változásokat észlel, mert javul a haj, és a köröm minősége, a szülés után komoly traumaként élhetik meg a váratlanul bekövetkező intenzív hajhullást.

Bővebben...


Ofiázis


Az ophiasis régi görög kifejezés. A hajhullásnak azt a típusát jelölték vele, ahol a kopasz területek szeszélyes, kígyózó vagy köralakban folynak össze. A hajhullás a tarkón, halántékon kezdődik, és gyors ütemben halad előre, míg néhány hajcsomó marad a fejbőr területén. A gyógyulási esélye rossz, azonban ennél a típusnál is tapasztaltak éveken belül spontán hajvisszanövést. Az ophiasis ma beleolvad az alopetna areata nevű kórképbe.


Teljes kopaszság

A teljes kopaszságnak két típusát különböztetjük meg, a kopaszodás mértékétől függően.

Bővebben...


Trichotillomania


Közismertebb megnevezése: hajtépés.
A kényszerbetegségek kategóriájába tartozik, ugyanis a hajszálak szándékos tépkedését/húzgálását, csavargatását jelenti elsősorban a homlok felett vagy a halántéktájon.. Leggyakoribb gyermekeknél, de felnőttek estében is előfordulhat.

Bővebben...


Trakciós hajhullás


Más néven: Trakciós alopecia
Azok a hajviseletek, amelyek a hajszálak hosszantartó húzásával, feszülésével járnak, hajhullást okozhatnak. Pl. konty, lófarok… Egyes tapasztalatok szerint a mesterséges hajhosszabbítás esetében is előfordulhatnak megbetegedések. A problémát az okozza, hogy a hajszál hosszan tartó terhelése, húzódása miatt a hajtüsző begyullad, ami hegesedést is eredményezhet. Sajnálatos módon az ilyen területeken végleges a kopaszodás!

Bővebben...


Végleges hajhullás


Ez irreverzibilis - nem visszafordítható - hajhullás.A végleges kopaszság leggyakrabban belső okokra vezethető vissza. A szőrtüszők és a bennük található hajszemölcsök elpusztulnak (pl. mélyre terjedő gennyes szőrtüszőgyulladás, gombás fertőzés, heggel gyógyuló bőrbetegségek esetén) vagy elsorvadnak, mint pl. a férfias típusú hajhullás esetén, ahol az ún. androgén hormonok tehetők felelőssé a folyamatért.Átmeneti hajhullás


Ez a hajhullás típus reverzibilis - visszafordítható - tehát a gyógyítható hajvesztések kategóriájába tartozik. Az elváltozások során a szőrtüsző és a hajszemölcs mátrixsejtjei nem pusztulnak el, csupán egy időre megszüntetik osztódásukat, ennek következményeként átmeneti, fokozott hajhullás és átmeneti kopaszság alakul ki. A diffúz és a foltos hajhullás egyaránt átmeneti hajhullásnak tekinthető, hiszen a kivátó okok megszüntetése után mind a két esetben visszanő a haj.

Bővebben...


Sebhelyes hajhullás


Sebhelyes hajhullás esetén a hajtüszőket pusztítja el valamilyen sérülés vagy betegség, és ennek következtében jön létre a hajhullás, mely tartós kopaszság kialakulását vonja maga után.

Bővebben...


Foltos hajhullás


Más néven: alopecia areata.
A hajhullás ebben az esetben kerek vagy ovális területeken figyelhető meg, míg a fejbőr többi részén változatlan marad a hajsűrűség. Leggyakrabban a fejbőrön fordul elő, de egyébként bárhol jelentkezhet a testen, ahol szőrzet nő.

 

Bővebben...

Diffúz hajhullás


Más néven: Alopecia diffusa chronica (vagy Diffúz telogen effluvium), hajritkulás. A hajhullás azon formája, amikor a hajas fejbőr teljes felületén, egyenletesen és fokozott mértékben tapasztalható hajvesztés. A hajszálak elvékonyodhatnak, a haj kiritkul. hajhullá

Bővebben...

Férfiak és a hajhullás


Az erősebb nemnél a genetikai ok a leggyakrabban hajhullást kiváltó tényező. Olyan gyakori, hogy akár másodlagos nemi jellegnek is nevezhetjük.

Az amerikai James B. Hamilton 1942-ben kutatásai eredményeit összefoglalva definiálta a genetikai típusú kopaszodásért felelős tényezőket: a férfi nemi hormonok termelődése, genetikai tényezők (öröklődés), valamint az életkor. Gyulladás, hegesedés a hajhullás ezen formájánál nem figyelhető meg kísérő tünetként.

Bővebben...


Gyermekek és hajhullás

 

A hajszálak kifejlődése már a magzati állapotban megtörténik, melyet gyapjúhajnak, magzati szőrzetnek (lugano) nevezünk. A hajhullás (hajváltás) már a terhesség 6. hónapjában elkezdődik, és csak a születés után fejeződik be (1- 8 héten belül). Ezen folyamat eredményeként új szemölcs és hajcsíra keletkezik, melyből elkezd kinőni az új, sokkal erősebb haj.

Bővebben...


A női hajhullás okai


A hajhullást a nők sokkal nehezebben dolgozzák fel, mint a férfiak, hiszen a szép, hosszú haj korunk szépségideáljának „tartozéka”, a hódítás eszköze. Elvesztése az önbecsülés csökkenését is maga után vonhatja, így a fokozott mértékű hajvesztés akár pánikot, depressziót is kiválthat. Nők esetében a hajjal kapcsolatos problémák általában a 30-40. életév között kezdődnek, elsősorban a haj elvékonyodásával, később pedig a hajhullás fokozódásával.

Bővebben...


A hajhullás típusai


A nyugati orvoslásban szokásos felosztás szerint megkülönböztetünk diffúz, foltos, sebhelyes, átmeneti és végleges hajhullást.

Bővebben...


A kóros hajhullás


A hajhullás az utóbbi években egyre több embert érint. Fontos azonban definiálnunk a kóros hajhullás mértékét, mielőtt kétségbe esünk.

Bővebben...


Természetes hajhullás


Minimális mértékben az egészséges embereknél is megfigyelhető hajhullás. A szakaszos hajnövekedésből adódóan a hajvesztés természetes jelenség. A szakemberek a napi hajhullás meghatározásában viszonylag egységes véleményt képviselnek, szerintük napi 50- 80 hajszál kihullása, normálisnak tekinthető.

Bővebben...

hajhullás facebookhajhullás iwiwhajhullás twitter