Egészséges táplálkozás
1, Akkor táplálkozunk egészségesen, ha annyi energiát juttatunk a szervezetünkbe, amennyit fel is használunk! Ebben az esetben testsúlyunk ideális marad, mert mennyiségileg megfelelően táplálkozunk. Ellenőrizzük le a következő táblázattal, hogy testtömegünk beleillik-e a testmagasságunknak megfelelő értékek határai közé. A fogyás vagy a hízás a kelleténél kevesebb, illetőleg több energia bevitelére utal. A hazai népesség 40 százaléka túlsúlyos és mintegy ötöde elhízott!
Testmagasság |
Féri
(ruha nélküli) testtömeg |
Női
(ruha nélküli) testtömeg |
||
1,45 | 46,0 | 42-53 | ||
1,48 | 46,5 | 42-54 | ||
1,50 | 47,0 | 43-55 | ||
1,52 | 48,8 | 44-57 | ||
1,54 | 49,5 | 44-58 | ||
1,56 | 50,4 | 45-58 | ||
1,58 | 55,8 | 51-64 | 51,3 | 46-59 |
1,60 | 57,6 | 52-65 | 52,6 | 48-61 |
1,62 | 58,6 | 53-66 | 54,0 | 49-62 |
1,64 | 59,6 | 54-67 | 55,4 | 50-54 |
1,66 | 60,6 | 55-69 | 56,8 | 51-65 |
1,68 | 61,7 | 56-71 | 58,1 | 52-66 |
1,70 | 63,5 | 58-73 | 60,0 | 53-67 |
1,72 | 65,0 | 59-74 | 61,3 | 55-69 |
1,74 | 66,5 | 60-75 | 62 | 56-70 |
1,76 | 68,0 | 62-77 | 64,0 | 58-72 |
1,78 | 69,4 | 64-79 | 65,3 | 59-74 |
1,80 | 71,0 | 65-80 | ||
1,82 | 72,6 | 66-82 | ||
1,84 | 74,2 | 67-84 | ||
1,86 | 75,8 | 69-86 | ||
1,88 | 77,6 | 71-88 | ||
1,90 | 79,3 | 73-90 | ||
1,92 | 81,0 | 75-93 |
2. Többször együnk keveset, lehetőleg azonos időpontokban!
3. Rágjuk meg alaposan az ételt! Ne felejtsük, az emésztés már a szájban elkezdődik!
4. Táplálkozzunk változatosan! Minél többféle ételt veszünk magunkhoz, annál biztosabbak lehetünk abban, hogy a haj számára szükséges tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok elegendő mennyiségben bejutnak a szervezetünkbe.
5. Étkezzünk rost dúsan! Fogyasszunk zöldségeket, gyümölcsöket, magvakat, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret. Az élelmi rostok serkentik a bélműködést.
6. Csökkentsük a bevitt zsiradék mennyiségét! Főzésnél használjunk állati eredetű zsírok helyett olajat. Húsok tekintetében a sovány baromfi, és a tengeri hal a legkedvezőbb élettanilag. Sütés helyett alkalmazzunk kímélő főzési eljárásokat: gőzölést (tökéletes megoldás: bambusz gőzölő), párolást; használjunk: fóliát, cserépedényeket.
7. Óvakodjunk a három fehér méregtől: cukor, só, finomított liszt!
3. Rágjuk meg alaposan az ételt! Ne felejtsük, az emésztés már a szájban elkezdődik!
4. Táplálkozzunk változatosan! Minél többféle ételt veszünk magunkhoz, annál biztosabbak lehetünk abban, hogy a haj számára szükséges tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok elegendő mennyiségben bejutnak a szervezetünkbe.
5. Étkezzünk rost dúsan! Fogyasszunk zöldségeket, gyümölcsöket, magvakat, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret. Az élelmi rostok serkentik a bélműködést.
6. Csökkentsük a bevitt zsiradék mennyiségét! Főzésnél használjunk állati eredetű zsírok helyett olajat. Húsok tekintetében a sovány baromfi, és a tengeri hal a legkedvezőbb élettanilag. Sütés helyett alkalmazzunk kímélő főzési eljárásokat: gőzölést (tökéletes megoldás: bambusz gőzölő), párolást; használjunk: fóliát, cserépedényeket.
7. Óvakodjunk a három fehér méregtől: cukor, só, finomított liszt!
- - Az édesség iránti igényünket elégítsük ki gyümölcsökkel! Ételeinkbe ne rakjunk cukrot, se rákkeltő cukorpótlókat, használjunk inkább mézet. Savasítja a szervezetet!
- - Az élelmiszerek jelentős részében túlságosan sok só van, legalább az általunk készített fogásokba ne rakjunk, vagy csak nagyon minimális mennyiséget!
- - A finomított liszt is savasít!
8. Fogyasszunk elegendő mennyiségű minőségi folyadékot! A legjobb az ásvány-, vagy forrásvíz, gyógytea, friss gyümölcslé. Kerüljük az alkohol, a vegyi anyag alapú üdítő italok és a kávé fogyasztását, ezek kifejezetten károsak az egészségre.
Egy felnőtt embernek naponta kb. 2,5 - 3 liter vizet kellene meginnia ahhoz, ehhez képest az átlag ember fél liter folyadékot is alig iszik. A rendszeres és tudatos vízivással azonban olyan panaszokat lehet megelőzni, mint a fejfájás, alacsony vérnyomás, vesekőképződés. Ezenkívül elősegíti a méregtelenítést, javul a vérkeringés, és fokozódik a hajhagymák tápanyagellátása.
9. Lúgosítsuk szervezetünket! Bővebben olvashat erről a témáról a "Lúgosítsa szervezetét!" című cikkünkben!
10. Adja át magát az evés élvezetének! Evés közben ne olvasson újságot, ne nézzen televíziót! Örüljünk az ételnek és élvezzük!
11. Kerüljük a csípős és túl pikáns (ízfokozóval dúsított) ételeket! Emésztési zavarokat okozhatnak!
12. Ne együnk túl sokat! Akkor hagyjuk abba, amikor már majdnem jól laktunk!.drimmun.hu, www.drmassage.hu, www.drimmun.com