Hairwellness.hu - hajhullás, korpásodás, hajkúra programZsíros haj és fejbőrA felnőttek körülbelül 30 százalékának a fejbőre hajlamos túlzott zsírosodásra. Ennek következtében a hajszálak elnehezülnek, hozzátapadnak a fejhez, és ápolatlan külsőt kölcsönöznek.


A fejbőr is olajos hatású, kellemetlen szagú, viszkethet és gyulladásos folyamat is jellemezheti. A túlzott mértékű faggyú elősegítheti a fejbőr pH értékének megváltozását, ezáltal pedig hozzájárulhat a különböző kórokozók elszaporodásához. A zsíros haj fokozottabban piszkolódik, mert a levegőben lévő port és egyéb szennyeződéseket magához vonzza. A folyamat eredményeként kialakult zsíros, korpás réteg megakadályozhatja a hajhagymák oxigén és tápanyag felvételét, ami hajhullást is eredményezhet.

Kiváltó tényezők lehetnek még a tisztálkodás elhanyagolása, genetikai adottságok, hormonális betegségek, rossz táplálkozás, felszívódási problémák, valamint gyógyszerek (pl.fogamzásgátlók) mellékhatása is.

Kezelésében jelentős segítséget jelenthet az életmód változtatás. Az egészséges táplálkozás, sport, elegendő pihenés, elősegítheti a szervezet egyensúlyának helyreállását.

A zsíros haj ápolásánál fontos a megfelelő hajápoló szerek kiválasztása.
Fontos tudni, hogy a gyakori hajmosás tovább fokozhatja a faggyútermelődést, ezért jó hatással lehet a fejbőrre, ha gyógynövényes hajszesszel bedörzsöljük. Ezáltal fertőtlenítjük a fejbőrt és elősegíthetjük az egészséges pH érték helyreállását. A fejbőr-masszázs fokozza a vérkeringést, ami hozzájárul a hajhagymák jobb oxigén és tápanyag-ellátásához. Az Aloe Vera pedig elősegíti a fejbőr regenerálódását.


Száraz haj és fejbőrA száraz haj fénytelen, repedezett, könnyen törik, igen nehezen fésülhető,nem kielégítő nedvességfelvevő és megtartó képességű. A bőr faggyútermelődése nem kóros, mosást ritkábban igényel.

Gyulladásos folyamat alakul ki, ami meggyorsítja a fejbőr felső hámrétegének leválását. Az egészséges fejbőr háromhetenként újul meg, és a leváló hámsejtek láthatatlanul kicsik. A fejbőr kísérő tünetként viszkethet.


Kialakulása:


Csecsemők fejbőrén általában az első hónap végére vastag, sárgásbarna színű lerakódás alakul ki elhalt hámsejtekből valamint a bőrmirigyek faggyújából. A korpásodásnak ezt a típusát koszmónak nevezzük. A babáknál gyakran a 8-10 hónapos korig is megfigyelhető. Nem veszélyes, de jobb megelőzni a kialakulását, mert a kezelése hosszadalmas.

Pubertás korban kezdődik el újra a fejbőr korpásodása, ami már a huszonévesek körében kb. 60%-os arányban megjelenő problémává fokozódik. A férfiaknál gyakrabban fordul elő, mint nőknél. Általában az ötvenedik életévtől kezdenek el enyhülni a tünetek.


Kiváltó okok:


A bőr pH értéke 5.5 , tehát savas kémhatású. Ez a közeg segít megakadályozni a fejbőrön élősködő
mikroorganizmusok elszaporodását, így a gomba-, baktérium-, vagy parazitafertőzések kialakulását.

A korpásodásért elsősorban a pityrosporum ovale nevű gombát teszik felelőssé, melyről tudjuk, hogy minden ember fejbőrén megtalálható, ám normális körülmények között teljesen ártalmatlan.

Elszaporodásakor gyulladásos folyamat indul el, mert a fejbőr epidermisz-sejtjeit fokozott osztódásra, elszarusodásra készteti, ami azután korpa formájában távozik. Ezzel egyidőben elkezd fokozódni a faggyútermelődés is, amitől a leváló hámsejtek összetapadnak.
Hátterében állhat még helytelen táplálkozás, sapka viselése, a fejbőr megfázása, vegyi anyagok károsító hatása, pikkelysömör, kevés folyadékbevitel, legyengült szervezet, stressz…


Típusai:

1. Száraz korpásodás
Ebben az esetben a faggyútermelődés nem kóros, így a fejbőr és a haj nem zsíros hatású. A korpa nem tapad a hajhoz.

2. Zsíros korpásodás
Kóros faggyútermelődés társul a korpásodáshoz, ennek következtében a leváló hámsejtek összetapadnak és nehezen távolíthatóak el a fejbőrről. A hajhagymák levegőhöz való jutását gátolja az elhalt réteg, ami hajhullás kialakulását eredményezeti. Ennél a típusnál gyakran jelentkezik a viszkető érzés, kísérő tünetként.


Két ok miatt nem lehet a korpásodást véglegesen elmulasztani:

1. A korpásodás hátterében genetikai tényezők is állnak.
2. A gombák szaporodását gátolhatjuk, de véglegesen kiirtani őket nem lehet, és nem is kell, hiszen a bélflórához hasonlóan egyszerűen együtt élnek velünk.

Ez nem azt jelenti, hogy akkor hiábavaló foglalkozni vele, hiszen ha nem kezeljük, komolyabb bőrbetegségek is kialakulhatnak a korpásodásból.

Jó hírünk az Ön számára, hogy ma már nagyon jól lehet kezelni a korpásodást, a tüneteket le lehet csökkenteni, ill. átmenetileg akár teljesen meg is lehet szüntetni!

Ebben nyújthat Önnek kiváló segítséget a DR. IMMUN Hajápoló olaj, mely a fejbőrbe masszírozva megakadályozza annak kiszáradását. A bőr pH értékének helyreállításával pedig gátolja a gombák és egyéb kórokozók elszaporodását.
hu, www.drmassage.hu, www.drimmun.com


Normál haj


A normál hajra jellemző a faggyúmirigyek megfelelő mennyiségű faggyú termelése, így a hajszálak fényesek, de nem zsírosak. A fejbőr sejtmegújulási folyamata egészséges, nedvességtartalma kielégítő, így száraz területei nincsenek, nem korpás.

A haj rugalmas, életerős, jó a nedvességfelvevő és megtartó képessége, a hajvégek nem töredezettek. Könnyen kifésülhető és megtartja a kialakított frizurát.

Mivel a normál hajat is folyamatosan érik károsító hatások, - pl. a klóros víz, környezeti ártalmak, helytelen táplálkozás -, fontos a folyamatos ápolása, karbantartása, hogy természetes szépsége megmaradjon.

A 100%-ban természetes DR. IMMUN hajápoló kúrával meg tudja őrizni hajkoronája egészségét! 24 gyógynövény és Aloe Vera kivonata segíti a regenerálódás folyamatát, selymes fényének megőrzését. A kezelés során alkalmazott masszázzsal serkenti a fejbőr vérkeringését, elősegítve a hajhagymák működését.

hajhullás facebookhajhullás iwiwhajhullás twitter