Hairwellness.hu - hajhullás, korpásodás, hajkúra program


Száraz haj és fejbőrA száraz haj fénytelen, repedezett, könnyen törik, igen nehezen fésülhető,nem kielégítő nedvességfelvevő és megtartó képességű. A bőr faggyútermelődése nem kóros, mosást ritkábban igényel.

Gyulladásos folyamat alakul ki, ami meggyorsítja a fejbőr felső hámrétegének leválását. Az egészséges fejbőr háromhetenként újul meg, és a leváló hámsejtek láthatatlanul kicsik. A fejbőr kísérő tünetként viszkethet.


Kialakulása:


Csecsemők fejbőrén általában az első hónap végére vastag, sárgásbarna színű lerakódás alakul ki elhalt hámsejtekből valamint a bőrmirigyek faggyújából. A korpásodásnak ezt a típusát koszmónak nevezzük. A babáknál gyakran a 8-10 hónapos korig is megfigyelhető. Nem veszélyes, de jobb megelőzni a kialakulását, mert a kezelése hosszadalmas.

Pubertás korban kezdődik el újra a fejbőr korpásodása, ami már a huszonévesek körében kb. 60%-os arányban megjelenő problémává fokozódik. A férfiaknál gyakrabban fordul elő, mint nőknél. Általában az ötvenedik életévtől kezdenek el enyhülni a tünetek.


Kiváltó okok:


A bőr pH értéke 5.5 , tehát savas kémhatású. Ez a közeg segít megakadályozni a fejbőrön élősködő
mikroorganizmusok elszaporodását, így a gomba-, baktérium-, vagy parazitafertőzések kialakulását.

A korpásodásért elsősorban a pityrosporum ovale nevű gombát teszik felelőssé, melyről tudjuk, hogy minden ember fejbőrén megtalálható, ám normális körülmények között teljesen ártalmatlan.

Elszaporodásakor gyulladásos folyamat indul el, mert a fejbőr epidermisz-sejtjeit fokozott osztódásra, elszarusodásra készteti, ami azután korpa formájában távozik. Ezzel egyidőben elkezd fokozódni a faggyútermelődés is, amitől a leváló hámsejtek összetapadnak.
Hátterében állhat még helytelen táplálkozás, sapka viselése, a fejbőr megfázása, vegyi anyagok károsító hatása, pikkelysömör, kevés folyadékbevitel, legyengült szervezet, stressz…


Típusai:

1. Száraz korpásodás
Ebben az esetben a faggyútermelődés nem kóros, így a fejbőr és a haj nem zsíros hatású. A korpa nem tapad a hajhoz.

2. Zsíros korpásodás
Kóros faggyútermelődés társul a korpásodáshoz, ennek következtében a leváló hámsejtek összetapadnak és nehezen távolíthatóak el a fejbőrről. A hajhagymák levegőhöz való jutását gátolja az elhalt réteg, ami hajhullás kialakulását eredményezeti. Ennél a típusnál gyakran jelentkezik a viszkető érzés, kísérő tünetként.


Két ok miatt nem lehet a korpásodást véglegesen elmulasztani:

1. A korpásodás hátterében genetikai tényezők is állnak.
2. A gombák szaporodását gátolhatjuk, de véglegesen kiirtani őket nem lehet, és nem is kell, hiszen a bélflórához hasonlóan egyszerűen együtt élnek velünk.

Ez nem azt jelenti, hogy akkor hiábavaló foglalkozni vele, hiszen ha nem kezeljük, komolyabb bőrbetegségek is kialakulhatnak a korpásodásból.

Jó hírünk az Ön számára, hogy ma már nagyon jól lehet kezelni a korpásodást, a tüneteket le lehet csökkenteni, ill. átmenetileg akár teljesen meg is lehet szüntetni!

Ebben nyújthat Önnek kiváló segítséget a DR. IMMUN Hajápoló olaj, mely a fejbőrbe masszírozva megakadályozza annak kiszáradását. A bőr pH értékének helyreállításával pedig gátolja a gombák és egyéb kórokozók elszaporodását.
hu, www.drmassage.hu, www.drimmun.com

hajhullás facebookhajhullás iwiwhajhullás twitter