Hairwellness.hu - hajhullás, korpásodás, hajkúra program


Vitaminok a haj számára

 


A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek


Hajunk állapotát nagyban befolyásolja, hogy milyen ételeket fogyasztunk. A hajhagymák vitamin vagy nyomelemhiánya hajhulláshoz, matt, száraz, töredezett vagy éppen túl zsíros haj kialakulásához vezet. Kiváltó ok lehet a hiányos vagy vegetáriánus táplálkozás, diéta, felszívódási rendellenesség, antibiotikus kezelések. Törekedni kell azonban arra, hogy lehetőség szerint a szükséges mennyiség ne szintetikus úton, hanem természetes formában kerüljön be a szervezetbe, tehát zöldségekből és gyümölcsökből.

 

 

Hajtápláló vitaminok:

 

repa A vitamin
A toxinok ellenszere, mert antioxidáns hatású. Hozzájárul a szem, a bőr, a haj, a fogak és fogíny egészségének megőrzéséhez mert fejlődésükben fontos szerepet játszik. Hatására a haj sima és bársonyos lesz. Hiányának jelei: a haj és a bőr szárazsága, a körmök elvékonyodnak, töredeznek és deformálódnak. Vigyázat: túl sok A vitamin bevitele viszont hosszú távon hajhulláshoz, májkárosodáshoz vezet, mivel elraktározódik a szervezetben!
Természetes forrásai: sárgarépa, sütőtök, tengeri halak, tojás sárgája, tej, vaj, belsőségek.
f f
eleszto B-vitaminok
Erősítik és táplálják a hajat, csökkentik a korpásodást, szabályozzák a faggyútermelést, aktiválják a hajhagyma anyagcsere-folyamatait. Védik a hajat a hajhullástól, és az őszüléstől. Segítenek a gyulladások kivédésében, egészségesen tartják a fej bőrét.

Természetes forrásai: élesztő, hal, tojássárgája, dió, mogyoró, hüvelyesek, búzacsíra.
f f
dio Biotin (H-vitamin)
Részt vesz a fehérjék, zsírok, szénhidrátok anyagcseréjében. A hajat egészségesebbé, a körmöket erősebbé teszi. Hiánya fáradtsággal, étvágyvesztéssel, bőrproblémákkal, vérszegénységgel, érzészavarokkal, koleszterinszint emelkedéssel járhat.

Természetes forrásai: élesztő, tojássárgája, dió, mogyoró, máj, zöldségek, diófélék, hal, tej, teljes kiőrlésű gabonafélék.
d d
citrom C vitamin
Antioxidánsként növeli a haj ellenálló képességét,
elősegíti a vas elszívódását. A szervezet nem képes elraktározni, ezért minden nap folyamatosan pótolni kell.

Természetes forrásai: paprika, citrusfélék, csipkebogyó, káposzta, kivi.
f f
tojas E vitamin
Erőteljes antioxidáns, óvja a szív és érrendszer, továbbá az immunrendszer egészségét, erősíti a kapilláris erek falát, szebbé teszi a hajat és a bőrt. Hiánytünetek: izomgyengeség, fénytelen haj, vetélés, prosztatabántalmak.

Természtes forrásai: Növényi olajok, tojássárgája, teljes kiőrlésű gabonakészítmények, búzacsíra, leveles zöldségek, olajos magvak, hüvelyesek, margarin.
f f
borso 640 Folsav
Nélkülözhetetlen a vörösvértestek képződéséhez, a szervezet sejtjeinek osztódásához, az aminosavak anyagcseréjéhez és a nukleinsavak szintéziséhez. Javítja a vasfelszívódás hatásfokát. Fontos szerepet tölt be a terhesség ideje alatt, mivel az embrió gerinciét lezáró folyamat csak a folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul. A folsav B-vitaminnal együtt késlelteti a haj őszülését.

Természetes forrásai: máj, élesztő, a zöld levélzöldségek, hüvelyesek, olajos magvak. A hajhullás és az őszülés mellett a legtöbb bosszúságot a korpásodás okozza.





ssssssss- Hajtápláló ásványi anyagok és nyomelemek:

maj Vas
Hiányában csökken a hemoglobintermelés, a vér nem lesz képes elegendő oxigént szállítani, ezért az izmok munkavégző képessége csökken. Tünetei: vérszegénység, fáradékonyság, hajhullás, gyengeség, erőteljes szívdobogás). Vashiány léphet fel a szükségletnél kisebb bevitel (pl. vegetáriánusoknál, hiszen a hús jelentős vas forrás), felszívódási zavarok vagy különböző vérzések (erős menstruációs vérzés) miatt, de sportolóknál is gyakori.

Természetes forrása: húsok, tojás, máj, spenót, zöld növények.
d d
osztriga Cink
A cink minden sejtben az anyagcsere nélkülözhetetlen eleme, mivel több, mint 200 féle enzim alkotója. Fontos elem a bőr és a haj egészségének megőrzésében. Hiánya esetén a haj elvékonyodik és hullik, elégséges cinkbevitelkor pedig megerősödik, és gyorsabb növekszik.

Természetes forrásai: hús, osztriga, búzacsira, sörélesztő, tökmag, napraforgó, tojás.
d d
ponty Jód
A pajzsmirigy-hormonok termeléséhez elengedhetetlen a megfelelő jód-ellátottság. Ezek a hormonok a szervezet összes sejtjének aktivitását befolyásolják. Alapvetően a sejtek oxigén felvételét segítik elő, ezáltal a táplálék fő elemeinek (zsírok, szénhidrátok, fehérjék) sejtszintű hasznosítását szabályozzák. Hiánya szellemi és fizikai elmaradottsághoz, golyvához és csökkent pajzsmirigyműködéshez vezet.
Természetes forrásai: Tengeri halak, tengeri só, zöldségek.
d d
mogyoro Réz
Kizárólag az enzimek működésének biztosításán át vesz részt a biokémiai folyamatokban, ugyanis ez a nyomelem nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az anyagcserét szabályozó enzimek zavartalanul végezhessék munkájukat a testben. Rézhiányban a vas nem tud beépülni a hemoglobinba, tehát vérszegénység alakul ki, emellett gyengül az immunválasz, csökken az érfalak rugalmassága, növekszik a vér LDL-koleszterinszintje. Ez utóbbi az érelmeszesedés egyik hajlamosító tényezője. A réz részt vesz a melanin képzésében, így fontos a megfelelő bőr és haj pigmentációhoz is. Ezen kívül javítja a haj szerkezetét, hiányában feltöredezik.

Természetes forrásai: teljes kiőrlésű termékek, hüvelyesek, dió, mogyoró, aszalt gyümölcsök, élesztő.
d d
rizs Szelén
Hatását tekintve antioxidás, rákmegelőző. Különböző enzimek alkotórésze, ezáltal véd a szabadgyökök ellen, nélkülözhetetlen a pajzsmirigyhormon termelődéséhez. Hiánya esetén a jódhiányhoz hasonló tünetek jelentkeznek, emellett gyengül az immunrendszer, gyakorivá válnak különböző fertőzések, hullik a haj.
Fontos! Túladagolás hajhullást okoz!
Természetes forrásai: Hús, búzacsíra, brazil dió, barna rizs (gabonafélék).
d d
tej Kalcium
A kalcium, támogatja a csontok egészséges fejlődését, megelőzi a csontritkulást. Nagy szerepet játszik az emberi szervezetnél a haj - struktúrájának építésében fontos szerepe van - , a köröm és a bőr állapotának javításában. Ajánlott a kalciumot magnéziummal együtt szedni, mert ez utóbbi nélkül a kalcium nem tud a megfelelő helyre beépülni, így a csontok, a fogak és a haj helyett a puha kötőszövetben rakódik le.

Természetes forrásai: tej, sajt, túró.
d d
alma Magnézium
Az idegek, az izmok és számos enzim hatékony működése lehetetlen nélküle. A magnéziumnak idegnyugtató hatása van, ezért stresszoldó. A stresszről pedig köztudott, hogy a hajra nagyon rossz kihatása van. Ezenkívül segíti a kalcium beépülését.

Természetes forrásai: alma, citrom, grépfrút, füge, mandula, dió, kukorica.
d d
zoldsegek Foszfor
Részt vesz az energiatermelő folyamatokban, hozzájárul az erős fogak és csontok kialakulásához. A foszfor származékai a sejten belüli ingerület (információ) átvitelhez szükségesek, így minden sejt (pl. az idegsejt és a hajhagymák) helyes működésének alapja. Szervezetünk a tartalékenergia egy részét foszforvegyületek formájában raktározza.

Természetes forrásai: Szinte minden élelmiszerben megtalálható kisebb-nagyobb mennyiségben. Hiányállapotával nem is igazán kell számolni, mert az élelmiszeripar - elsősorban savanyító adalékanyagként - egyre több foszfort használ fel, általában foszforsavként.
d d
lencse Kén
Segít az agy normális működéséhez szükséges oxigénegyensúly fenntartásában. Nélkülözhetetlen az egészséges haj bőr és körmök felépítésében szerepet játszó keratin nevű fehérje előállításához. Közreműködik a máj epeelválasztásában, és a baktériumfertőzések leküzdésében.
Természetes forrásai: tojás , lencse, sertés-marhahús, vörös vesebab, zöldborsó.
d d
bazsalikom paradicsom Kálium
A nátriummal együtt a káliumionok szabályozzák a szervezet vízegyensúlyát, felelősek a bőr víztartalmáért, továbbá kihatással van a szívritmusra. Szükséges a sav-bázis egyensúlyhoz, idegrendszeri ingerületek átviteléhez, izomműködéshez, sejtek energiaellátásához.

Természetes forrásai: zöld levelű főzelékfélék, burgonya, torma, paradicsom, dinnye, citrusfélék, banán, napraforgómag, mentalevél.
d d
gabona Mangán
Minden szövetünkben előfordul, de a májban van belőle a legtöbb, ezen kívül még a csontokban, vesében található meg nagyobb mennyiségben. A mangán enzimek aktivátoraként működik, mind a szénhidrát, mind a zsíranyagcserében szerepet játszik, de a fehérje, DNS, RNS, inzulin szintézisében is részt vesz. Hiánya bőrkiütéseket, hajszínvesztést, a haj és körömnövekedés csökkenésével járhat.

Természetes forrásai: Zöld levelű főzelékfélék, borsó, répa, szemes gabonafélék, tojássárgája, dió.




A haj számára nélkülözhetetlen a fehérje!

A haj kb. 98%-a fehérje, ezért jelentkezik a vegetáriánusok egy részénél, vagy drasztikus diétát alkalmazóknál hajhullás. Amikor nem viszünk be elegendő mennyiségű fehérjét, a szervezet megpróbál takarékoskodni, ezért leállítja a hajszálak növekedését, így azok átkerülnek a pihenő fázisba. Ennek eredményeként 2-3 hónap múlva garantáltan jelentkezik a a hajhullás.

Azonban a túlzott fehérjefogyasztás is káros, mivel a szervezetet savassá teszi, és a vesék a savat kalciummal választják ki, amelyet a szervezet a hajtól és a körömtől von el. A szervezet fehérjeszükségletét alacsony zsírtartalmú élelmiszerekből (pl.: baromfi, hal) kell fedezni. A magas koleszterintartalmú ételek (vörös húsok) megváltoztatják a fejbőr pH-értékét, így korpásodás kialakulásához is vezet túlzott fogyasztásuk.



A belső táplálás mellett külső regenerálásra is szüksége van szépségünk koronájának! A hajápolási termékek piacán igazi különlegességnek számít hajregeneráló termékcsaládunk. A hajpakolás alkalmazható nappal, de éjszakára is. Lefekvés előtt a laza, illatos, hatóanyagokkal dúsított hajolajat vigyük fel a hajra, finoman nyomkodjuk a hajszálakba, masszírozzuk be a fejbőrbe. Nappal tehetünk egy műanyag fejfedőt a hajunkra, éjszakára egy használaton kívüli sapkát, majd 6 - 8 óra hatóidő után reggel mossuk le. A meleg közeg alatt kitágulanak a pórusok, és magukba szívják a hatóanyagokat. A haj egészségesen fénylő, selymes, dús hatású lesz!
www.drimmun.hu, www.drmassage.hu, www.drimmun.com

hajhullás facebookhajhullás iwiwhajhullás twitter